Tezzla

TASSIT - UseTheNose

Hundens nos är fantastisk!

Nose Work är riktigt roligt för både dig och din hund och ni kan träna det överallt!

Här samlar vi filmer med "Tezzla", Chess Player Blackbird född i juli 2017. Rasen är Australian Shepherd och hon är vår 6:e "Aussie". Hennes Nose Work-inlärning har startat med "pairing-metoden" och all övrig inlärning är oftast operant (klickerträning). Efter att vi lärt in kartongsöket och sedan även lagt till eukalyptusdoften fick Tezzla träna på olika urvalsbanor. Vi tränar Nose Work ungefär en gång i veckan och det är oftast det som filmas.

På nyårsaftonen startade Tezzla, 5 månader gammal på en clear round-tävling, mest bara på kul men hon klarade båda söken som var behållarsök och inomhussök, för det fick hon en fin medalj. Av 21 hundar var det bara 8 som fick medalj. Det är roligt att se att inlärnings-metoden gav ett så bra resultat. Hon visade målmedvetenhet och var helt säker då hon hittade doftkällorna.

Vi hoppas att filmerna kan ge fler inspiration att börja träna den unga hunden!

Välkommen att ta del av vårt kursutbud som även finns som online-kurs!

Film 1 Urvalsbanor

1 dec 2017

 

Efter inlärning av kartongsök gick vi över till behållare av olika slag. Banor och urvalsbanor med olika slags behållare, i olika formationer och med olika avstånd.

Film 3 Nose Work - Sök på olika nivåer

20 dec 2017

 

Här tränar vi med koppel på, mycket pga den stora lokalen som var uppdelad för mindre sökbanor. Endast en doftkälla per sök, vi gör ett avslut vid varje doftkälla och en ny start till nästa. Här lär sig Tezzla även att doften kan sitta högre upp.

Film 2 Första frisöket

13 dec 2017

 

När hunden får söka fritt utvecklas den mest. Vi som förare är med men inte i vägen och vi har inget koppel som kan begränsa hundens sökslag. Den måste få utrymme att stämma av, t ex "luktar det mer eller mindre åt det här hållet?" Det fria söket, grundat med "pairing-metoden gör hunden målmedveten och självständig.

Film 4 Nose Work eukalyptus - Fortsatt träning

27 dec 2017

 

Lite olika banor i samma lokal, nästan alla med direktbelöning. Tezzla lär sig att det inte lönar sig att gå tillbaka till en redan funnen doftkälla, belöningen är ju redan uppäten. Hon får själv avgöra hur hon ska söka med en viss begränsning. Det sista söket är svårare, plåtasken är placerad i en ganska sluten kartong och släpper inte ut så stor doftbild.