Tezzla och Nose Work

Nose Work filmer från träningar, kurser och tävlingar hittar du på Youtube och vårt konto: hagabo11

Från valp till första diplomet under ett års tid.

Här samlar vi filmer med "Tezzla", Chess Player Blackbird född i juli 2017. Rasen är Australian Shepherd och hon är vår 6:e "Aussie".

Hennes Nose Work-inlärning har startat vid 4 månaders ålder med "pairing-metoden". Efter att vi lärt in kartongsöket och sedan även lagt till eukalyptusdoften fick Tezzla träna på olika urvalsbanor. Vi tränade Nose Work ungefär en gång i veckan.

På nyårsaftonen startade Tezzla, då drygt 5 månader gammal på en clear round-tävling, mest bara på kul men hon klarade båda söken som var behållarsök och inomhussök, för det fick hon en fin medalj. Av 21 hundar var det bara 8 som fick medalj. Det är roligt att se att inlärnings-metoden gav ett så bra resultat. Hon visade målmedvetenhet och var helt säker då hon hittade doftkällorna.

Nästa clear round-tävling gjorde hon vid 7 månaders ålder och visade väldigt tydligt. Se film 13. Doftprov NW1 gjordes i  juni 2018 och  det första  diplomet tog hon i oktober 2018 som också blev en 3:e placering på totalen. Tezzla tävlar nu i NW2.

Vi hoppas att filmerna kan ge fler inspiration att börja träna den unga hunden! En noseworkträning kan varieras i det oändliga och hundarna gillar när de får nya utmaningar.
Tezzla jobbar som tryffelsökhund mellan september-januari ca 5 dagar/vecka. Hon tränar nosework och specialsök resten av året.

Film 1 Urvalsbanor

1 dec 2017

Efter inlärning av kartongsök gick vi över till behållare av olika slag. Banor och urvalsbanor med olika slags behållare, i olika formationer och med olika avstånd.

Film 3 Nose Work - Sök på olika nivåer

20 dec 2017

Här tränar vi med koppel på, mycket pga den stora lokalen som var uppdelad för mindre sökbanor. Endast en doftkälla per sök, vi gör ett avslut vid varje doftkälla och en ny start till nästa. Här lär sig Tezzla även att doften kan sitta högre upp.

Film 5 Nose Work kartonger och väggar

10 jan 2018

Kartongsök samt en platt kartong som var lite svårare. Plant sök på dörrar och en lång vägg.

Film 7 Nose Work olika behållarsök

22 jan 2018

Olika typer av behållare. Tezzla är med på grundkursens andra tillfälle.

Film 9 Nose Work inomhussök

7 feb 2018

Tre doftkällor med eukalyptus på olika höjder i ett stor utrymme.

Film11 Nose Work frisök utomhussök

16 feb 2018

Flera doftkällor placeras utomhus på stort område så de inte står så nära varandra. Godbit placeras ovanpå doftkällan (behållaren). Hunden får sedan fritt söka, hitta och ta sin belöning och så iväg för att söka nästa. Hunden lär sig att det är ingen idé att gå tillbaka till en doftkälla den redan tagit.

Film13 Nose Work clear round tävling i klass 1

4 mars 2018

En träningstävling i 2 moment, behållarsök och inomhussök med en doftkälla i varje sök och maxtid 2 min respektive 3 min.

Film15 Nose Work fordonsök

18 mars 2018

Inlärning av fordonsök, från början.


Film 2 Första frisöket

13 dec 2017

När hunden får söka fritt utvecklas den mest. Vi som förare är med men inte i vägen och vi har inget koppel som kan begränsa hundens sökslag. Den måste få utrymme att stämma av, t ex "luktar det mer eller mindre åt det här hållet?" Det fria söket, grundat med "pairing-metoden gör hunden målmedveten och självständig.

Film 4 Nose Work eukalyptus - Fortsatt träning

27 dec 2017

Lite olika banor i samma lokal, nästan alla med direktbelöning. Tezzla lär sig att det inte lönar sig att gå tillbaka till en redan funnen doftkälla, belöningen är ju redan uppäten. Hon får själv avgöra hur hon ska söka med en viss begränsning. Det sista söket är svårare, plåtasken är placerad i en ganska sluten kartong och släpper inte ut så stor doftbild.

Film 6  Nose Work

16 jan 2018

Kartongsök i cirkel, möbelrad med människoströrning samt början till en sitt-markering.

Film 8 Nose Work snusdoseormen

31 jan 2018

Många snusdosor på rad att följa, två var laddade med doft och godbit. Avståndet mellan dosorna är en halv hundlängd, i början ligger många dosor tätt och därifrån lockas hunden att starta den långa ormen, inga vinklar bara mjuka böjar.

Film10 Nose Work lite svårare doftkällor

13 feb 2018

Klurigare doftkällor som Tezzlan får jobba mer för att hitta, några kommer hon inte fram till.

Film12 Nose Work grundkurs tf 3 och 4

25 feb 2018

Olika mindre behållarsökbanor med en doftkälla i varje samt inomhussök med doftkällan på olika nivåer.

Film14 Nose Work träning och nya erfarenheter

6 mars 2018

Doftprovträning, behållarsök i annorlunda miljö och det helt nya flasksöket. Här bjöd Tezzla på en sittmarkering, lättare när doftkällan sitter ovanför huvudet.