Tryffel

 

Tryffelsök med hund på Gotland


Det är otroligt roligt och spännande att söka tryffel med sin hund. Att i verkligheten få uppleva att hunden kan hitta just det "ämnet" vi lärt in, att hitta tryffel. Våra hundar som är av rasen Australian Shepherd har inga medfödda tryffelegenskaper men de gillar att söka efter specifika ämnen och alla hundar gillar att gräva.


Tryffeln växer ibland strax under ytan och ibland ett par dm ner i jorden. Vi har själva bara några tusen kvm tomt med bl a ekar och hassel och där växer det tryffel. Man behöver inte alls ha så stora områden. Det kan växa tryffel där man minst anar det.

Bor du på Gotland och har egen/tillgång till mark och vill ha din mark avsökt har vi flera duktiga hundar och tryffeljägare. Fördelningen är 1/3 del till markägaren och 2/3 del till hund och hundföraren. Vill du lära din hund att söka tryffel kan du anmäla dit till en tryffelsökkurs. Din hund bör ha sökintresse.

Kontakta oss, fyll i formuläret och skicka en intresseanmälan. Platserna på tryffelsökkurserna är begränsade då vi endast anordnar ett par kurser per år.
Bor du på fastlandet kan du boka plats på en helgkurs.


Observera: Att plocka tryffel faller inte under svenska allemansrätten. Du måste ha markägarens tillåtelse.

Följ med på tryffeljakt - för ditt egna sällskap


Vi möter upp er, oftast vid en kyrka eller bygdegård, för att sedan ta med er ut i tryffelmarkerna.

Vi startar med en kort presentation och berättar om upplägget samt informerar om medverkande hundar. Alla hundar är olika och har olika behov för att kunna koncentrera sig på söket. Under jakterna har vi hundarna oftast i koppel eller lina så att alla ska hinna med. Vi tar naturligtvis hänsyn till hundovana deltagare som ska känna sig trygga.

Vi följer hundens sökarbete och ser när den funnit doften av mogen tryffel, lokaliserar den och börjar gräva. Då vet vi var tryffeln växer. När hundföraren tar undan hunden som får vila och blir belönad för gott arbete är det dags för gruppen att utse en som får nöjet att gräva upp tryffeln medan gruppen tittar på. Vid markeringsplatsen känns den fina tryffeldoften stiga upp ur marken.

Beroende på hur många deltagare det blir kan antalet hundar och hundförare anpassas. "Team truffle" har fler duktiga hundar och erfarna tryffeljägare i sitt team.
Under jakten finns möjlighet att ställa frågor som vi gärna försöker att svara på.
Efter jakten bjuds det på kaffe och något tryffelinspirerande till, t ex kaffe och pepparkaka med tryffelsmör.
Vi går igenom tryffeln vi hittat och informerar om tvättning, rensning, hantering och förvaring samt tryffeljägarnas bästa mattips. Deltagarna får möjlighet att välja ut och köpa fin nyplockad Borugognetryffel till ett bra pris.


Bra att veta!
Egen bil.
Kläder efter väder, ta gärna med stövlar.
Den egna hunden kan inte följa med.
Äldre barn kan vara med om de är intresserade.

Kostnad 3.500:- inkl moms
Boka din tryffelupplevelser. Föreslå dag och ange hur många deltagare det blir.